مـدیرنامـه
رسانه اختصاصی مدیران

اتفاقی که کرونا رقم زد؛ معضلی به نام المپیک

یازدهمین شب از نت گپ‌های یونسکویی با حضور تعدادی از فعالان عرصه ورزش با محوریت کرونا و اثرگذاری آن بر بازی‌های المپیک در صفحه اینستاگرام این کمیسیون به صورت زنده برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی کمیسیون ملی یونسکو – ایران، «رضا شجیع» عضو کمیته ملی ورزش و تربیت بدنی کمیسیون ملی یونسکو در آغاز این گفت و گو که ۱۱ اردیبهشت ما برگزار شد از «منوچهر زندی» پیشکسوت عرصه روزنامه نگاری ورزشی و نایب رییس انجمن ورزشی نویسان جهان و عضو کمیته ملی ورزش و تربیت بدنی کمیسیون ملی یونسکو – ایران درباره چگونگی مواجهه دنیای ورزش با کرونا پرسید که زندی در این باره گفت: ورزش جهان با شیوع این ویروس به شکل جدی غافلگیر شد.

او ادامه داد: کرونا در واقع ما را وارد تونل سیاه و تاریکی کرده که زمان برون رفت از آن کاملا نامشخص است. ماجراهایی که این روزها به ویژه در مورد المپیک اتفاق افتاده بسیار شبیه به ماجرای برگزاری المپیک، بعد از جنگ جهانی اول است که کمتر کشوری حاضر به پیش قدم شدن برای برگزاری آن بود.

زندی تاکید کرد: در حالی‌که با پیشرفت ورزش در دنیا و تبدیل آن به صنعتی پول‌ساز این دولتمردان بودند که برای دوره‌های بعدی المپیک از هیچ تلاشی برای به دست آوردن میزبانی آن فروگذار نمی‌کردند. در ماجرای به تعویق افتادن المپیک ۲۰۲۰ توکیو نیز میبینیم که این «شینزو آبه» نخست وزیر ژاپن است که در میانه ماجرا قرار دارد.

المپیک برای ژاپن معضل شده است

این روزنامه‌نگار پیشکسوت ورزشی افزود: اما در حال حاضر شاهد هستیم که این روزها با شیوع ویروس کرونا برگزاری المپیک برای ژاپن به یک معضل تبدیل شده است. معضلی که ممکن است المپیک‌های بعدی را هم تحت تاثیر قرار دهد چرا که عملا اگر قرار بر رعایت پروتکل‌های بهداشتی در خصوص این ویروس باشد، برگزاری بسیاری از رشته‌های ورزشی به طور قطع ناممکن خواهد بود و نفس برگزاری بازی‌های المپیک فارغ از مسائل قهرمانی و کسب مدال، حضور تماشاگران است که با توجه به محدودیت‌هایی که تجمعات این چنینی دارد، برگزاری المپیک و منافع آن موضوعیت خود را از دست خواهد داد.

وی با اشاره به گفت و گوی «شینزو آبه» و «توماس باخ» رییس کمیته بینالمللی المپیک در خصوص زیان‌های ناشی از به تعویق افتادن المپیک ۲۰۲۰ توکیو گفت: برگزار نشدن این بازی‌ها باعث ضرر و زیان هنگفتی برای ژاپن شده است؛ به شکلی که باخ اعلام کرده که کمیته بین‌المللی المپیک در این بحران در کنار ژاپن خواهد بود. با این حال وزیر ورزش ژاپن عنوان کرده در صورتی که امکان برگزاری المپیک تا یک سال آینده فراهم نشود آنگاه ممکن است که ژاپن بطور کامل از میزبانی آن انصراف دهد.

زندی خاطرنشان کرد: کشور ژاپن اخیرا اعلام کرده که برگزار نشدن بازی‌های المپیک باعث ضرر مالی ۶۵ میلیارد دلاری برای این کشور خواهد شد که بسیار سنگین خواهد بود و عواقب بدی به دنبال خواهد داشت.

زندی با اشاره به اینکه ماجرای ویروس کرونا یک مساله بین‌المللی است تاکید کرد: حتی اگر کشورهای پیشرفته‌ای مانند سوئد یا آمریکا کاملا از این ویروس پاک شوند اما تنها یک نفر در یک کشور آفریقایی درگیر این بیماری باشد، یعنی بازگشت به نقطه اول؛  این موضوعی است که به همکاری‌های همه جانبه بین‌المللی برای کنترل این بیماری نیازمند است. همکاری و همدلی که این روزها در ماجرای به تعویق افتادن المپیک شاهد آن هستیم و برای مثال بسیاری از هتل‌ها، آژانس‌های هواپیمایی و غیره هستند که با درک شرایط موجود نهایت همکاری را در این خصوص انجام دادند.

وی همچنین در خصوص اثرات به تعویق افتادن المپیک بر روی زندگی حرفه‌ای ورزشکاران و تلاش‌های چند ساله آنها برای حضور در المپیک تصریح کرد: اساسا بحث برگزاری و یا عدم برگزاری المپیک بسیار فراتر از این مسائل است. به طور مثال فرانسه اعلام کرده، اگر شرایط با همین روند پیش برود تصمیم دیگری در خصوص المپیک بعدی خواهد گرفت و چه بسا از میزبانی خود انصراف دهد. حتی شرایط این روزها شاید باعث شود که کمیته بین‌المللی المپیک مانند دهه ۳۰ میلادی با استفاده از سوبسیدهای ورزشی به دنبال جلب رضایت برخی از کشورها برای المپیک باشد.

المپیک توکیو بدون تماشاگر غیرممکن است

زندی در پایان با اشاره به سناریوی پیشنهادی باخ رییس کمیته بین‌المللی المپیک مبنی بر برگزاری المپیک توکیو بدون حضور تماشاگر و با استفاده از یک قرنطینه بزرگ بهداشتی مخصوص ورزشکاران و برگزار کنندگان مسابقات گفت: این اتفاق عملا نشدنی خواهد بود چرا که در صورت برگزاری مسابقات همه چیز باید بر اساس ویروس کرونا تغییر کند و این موضوع در بسیاری از رشته‌های ورزشی ناممکن خواهد بود، به جز رشته‌هایی که تماس فیزیکی در آنها وجود ندارد، باعث می‌شود این سناریو به طور کامل رد شود. بنابراین تنها راه برگزاری مسابقات المپیک چاره اندیشی و ریشه کن کردن کامل ویروس کرونا است.

ضرر ۱۳ میلیارد دلاری ژاپن 

مهمان بعدی این گفت و گو، «امیر صدیقی» دبیر کمیسیون روابط بین‌الملل کمیته ملی المپیک نیز در خصوص اثرات به تعویق افتادن المپیک گفت: کشوری مانند ژاپن یا سایر کشورهای میزبان برای برگزاری بازی‌های المپیک بیش از ۸ سال تلاش می‌کنند تا با ۷۰ هزار نیروی انسانی این بازی‌ها را به سرانجام برسانند. المپیک می‌تواند ۳ تا ۵ میلیون توریست وارد کشور میزبان کند و همچنین قرارداد پخش تلویزیونی مسابقات ۲۰۲۰ توکیو بزرگترین قراردادی است که در تاریخ این مسابقات بسته شده بود اما حالا با تعویق این مسابقات، ژاپن با ضرر هنگفت ۱۳ میلیارد دلاری روبرو خواهد شد.

وی افزود: تعویق بازی‌های المپیک ۲۰۲۰ توکیو به درآمد بسیاری از فدراسیون‌های ورزشی کشورها نیز آسیب زده است، چرا که به غیر از برخی از رشته‌های ورزشی که توانایی درآمدزایی از مسابقات داخلی و بین‌المللی خود را دارند، سایر فدراسیون‌ها بیشترین منبع درآمدزایی‌شان از حضور در المپیک است.

صدیقی با پیش‌بینی اینکه احتمالا از ماه اکتبر میلادی ورزش در دنیا دوباره به چرخه خود ادامه خواهد داد، گفت: المپیک ژاپن در خوش بینانه‌ترین حالت به سال ۲۰۲۱ موکول خواهد شد چرا که تا قبل از ماجرای شیوع ویروس کرونا تنها ۴۳ درصد از سهمیه‌های المپیک مشخص شده بود و تعدا ۵ هزار سهمیه این المپیک همچنان نامشخص است که این موضوع مستلزم صرف زمان بیشتری خواهد بود.

دبیر کمیسیون روابط بین‌الملل کمیته ملی المپیک درباره اینکه تعویق المپیک آیا به ضرر ورزش ایران بود یا شرایط را برای حضور موفق‌تر کاروان ایران مهیا کرده است، خاطر نشان کرد: ورزش ما همواره در المپیک تنها در برخی از رشته‌های محدود توانسته کسب مدال کند؛ رشته‌هایی مانند کشتی، وزنه‌برداری و برخی از رشته‌های رزمی؛ از این رو با توجه به شرایط کنونی ورزش کشور در این روزها به نظر می‌رسد تعویق المپیک تا حدودی بستر را برای حضور موفق‌تر ایران در آینده مهیا کند.

مساله اصلی برون رفت از شرایط فعلی است

آخرین میهمان این نت گپ یونسکویی، «صمد نیکخواه بهرامی» کاپیتان تیم ملی بسکتبال ایران بود که در خصوص پیامدهای تعویق المپیک گفت: در روزهای ابتدایی شیوع این ویروس من شخصا از ابعاد گسترده این ماجرا باخبر نبودم و شاید در آن روزها تصور می‌کردم که مسابقات ورزشی را میتوان به نحوی ادامه داد.

بهرامی ادامه داد: درباره بحث ضررهای مالی ناشی از برگزار نشدن مسابقات المپیک باید گفت، همانطور که تمام مردم دنیا در حال مقابله با این ویروس هستند و دچار آسیب‌های مالی شده اند،  برای کمیته بین‌المللی المپیک و کشور میزبان نیز این اتفاق افتاده است. اما وضعیت این روزهای جهان بیانگر این است که ورزش و المپیک در الویت‌های بعدی مردم قرار دارد و مساله اصلی برون رفت از شرایط فعلی حاکم بر دنیا است.

کاپیتان تیم ملی بسکتبال در ادامه درباره اینکه چرا برخلاف بسیاری از باشگاه‌های مطرح دنیا در ایران شاهد رفتارهای مشابه در خصوص مسوولیت اجتماعی برای مقابله با ویروس کرونا نیستیم، اشاره کرد: مشکل اینجاست که ما در ایران به لحاظ ساختاری، باشگاهی نداریم و بسیاری از تیم‌های ورزشی در تامین حداقل منابع مالی خود نیز با مشکلات فراوانی رو به رو هستند. متاسفانه می‌توان اینطور گفت که به طور کلی در ورزش ایران همیشه در مواقع بحرانی و به محض بروز مشکلات است که ما متوجه کمبودهای حرفه‌ای خود می‌شویم.

پایان بخش یازدهمین شب از نت گپ‌های یونسکویی آوای مرشد و باستانی خوان ورزش زورخانه‌ای، مرشد اسحاقی بود.

الکامپ 1403
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.




Enter Captcha Here :