به دنبال بستهشدن مرزها و ممنوعیت پروازهای خارجی، جهانگردان ناگزیر برنامههای خود را لغو کردهاند و بازدیدکنندگان داخلی نیز به منظور رعایت مقررات فاصلهگذاری اجتماعی و نگرانی از حضور در مراکز تراکم جمعیت، از بازدید بناهای تاریخی و جاذبههای گردشگری امتناع میکنند، موضوعی که کاهش ۵۰ درصدی درآمد گردشگری در جهان را به دنبال داشته است.
نهاد کنفرانس و توسعه تجارت سازمان ملل موسوم به «آنکتاد»در تازهترین گزارش خود از بروز بحران مالی در صنعت گردشگری در جهان به سبب کرونا خبر داده است.
بنابر اعلام پایگاه خبری رسمی این نهاد بینالمللی، پیشبینی شده که صنعت گردشگری در جهان از زمان شیوع بیماری کرونا در چهار ماه گذشته با خسارت مالی یک تریلیون و ۲۰۰ میلیارد دلاری معادل ۱.۵ درصد از تولید ناخالص جهان روبرو شده باشد.
همچنین پیشبینی شده چنانچه این بحران به مدت هشت ماه تداوم داشته باشد، میزان خسارت به ۲ تریلیون و ۲۰۰ میلیون دلار معادل ۲.۸ درصد از تولید ناخاص در جهان برسد.
همچنین در بدبینانهترین حالت چنانچه بحران کرونا تا ۱۲ ماه ادامه یابد، صنعت گردشگری با خسارت مالی ۳ تریلییون و ۳۰۰ میلیارد دلاری معادل ۴.۲ درصدی تولید ناخالص داخلی در جهان روبرو میشود.
بنابراعلام سازمان جهانی گردشگری، صنعت گردشگری به عنوان مهمترین بخش اقتصاد برخی از کشورها در جهان به شمار میآید. گفتنی است درآمد حاصل از صنعت گردشگری در جهان در ۲۰ سال گذشته از ۴۹۰ میلیارد دلار به یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار افزایش یافته است.
این در حالی است که از زمان شیوع بیماری کرونا در جهان این درآمد به نصف مبلغ مذکور کاهش یافته است و تبعات اقتصادی بسیار شدیدی را برجای گذاشته است.
گفتنی است اتخاذ تدابیر پیشگیرانه در برخی از کشورها، اعمال محدودیتهای جدید برای سفر و کاهش درآمد مصرفکننده سبب شده میزان رشد صنعت جهانگردی با کاهش روبرو شود.
اگر چه برخی از کشورها به تدریج فعالیتهای مربوط به صنعت گردشگری را آغاز کردهاند، شمار دیگری از کشورها فعالیتهای گردشگری خود را کاملا به حال تعلیق درآوردهند.
تعلیق صنعت گردشگری بر زندگی مردم کشورهایی که این صنعت تنها منبع درآمد آنها به شمار میآید، تاثیر بسیار مخربی گذاشته است.
در حال حاضر تولید ناخالص داخلی کشورهایی مانند جامائیکا و تایلند به سبب تعلیق صنعت گردشگری ناشی از کرونا به ترتیب با کاهش ۱۱ درصدی و ۹ درصدی روبرو شده است.
همچنین پیشبینی شده تولید ناخالص داخلی کشورهایی مانند کنیا، مصر و مالزی به سبب کرونا با کاهش ۳ درصدی روبرو شود.
گفتنی است کرونا تنها بر اقتصاد کشورهایی کوچک تاثیرات مخرب نداشته، بلکه کشورهای بزرگ نیز مانند فرانسه، یونان، ایتالیا، پرتغال، اسپانیا و آمریکا به سبب رکود صنعت گردشگری متحمل میلیاردها دلار خسارت شدهاند.
در میان کشورهای مختلف تایلند، جامائیکا و کرواسی با بیشترین میزان بیکاری در صنعت گردشگری روبرو شدهاند.
براساس آمارهای سازمان جهانی گردشگری، فرانسه، اسپانیا، آمریکا، چین و ایتالیا جزو پنج کشور اول دارای بیشترین تعداد گردشگر خارجی هستند.
کشورهایی که زمانی میزبان مسافران خارجی بودند، این روزها بهشدت از شیوع ویروس کووید-۱۹ آسیب دیدهاند؛ بهگونهای که بهجز چین بهعنوان مبدأ انتشار ویروس، آمریکا، ایتالیا، فرانسه و اسپانیا یعنی پنج کشوری که بهعنوان مقاصد پرطرفدار گردشگری مطرح بودند، آمارهای بالایی را در تعداد مرگومیر ناشی از ابتلا به ویروس کرونا گزارش دادهاند.
محدودیتهای ناشی از کرونا باعث ایجاد مشکلات زیادی در اقتصاد این کشورها و البته دیگر کشورها بهویژه آنهایی شده که بر سفر و گردشگری تکیه دارند. در بین پنج کشور نخست فهرست مقاصد گردشگری، اسپانیا آسیب بیشتری از کرونا دیده است. گردشگران بینالمللی در اسپانیا سالیانه حدود ۸۱ میلیارد دلار پول خرج میکنند. این رقم حدود ۱۶ درصد از کل صادرات اسپانیا به شمار میآید.
مخارج گردشگران در ایتالیا حدود ۱۰ درصد صادرات این کشور است. البته این اعداد و ارقام در مقایسه با تأثیری که کرونا بر گردشگری جزیره سنت لوسیا داشته کاملاً رنگ میبازند. پرداختهای گردشگران خارجی در این جزیره بیش از ۸۱ درصد صادرات آن است.
ضرر ۲۷ میلیون یورویی برج ایفل
به گزارش خبرگزاری فرانسه، برج ایفل پس از یک تعطیلی ۳.۵ ماهه به دلیل شیوع کرونا، از اوایل تیرماه پذیرش بازدیدکننده را تحت تدابیر پیشگیرانه از سر گرفته است ولی بازدیدکنندگان فقط مجاز هستند از دو طبقه از این بنای تاریخی سه طبقه دیدن کنند و به منظور اتخاذ تدابیر پیشگیرانه گردشگران برای بالارفتن از این برج فلزی ۳۲۴ متری، باید از پلهها استفاده کنند و مجاز به استفاده از آسانسور نیستند.
همچنین به گفته پاتریک برانکو روییوو (Patrick Branco Ruivo) مدیر کل برج ایفل، این پربازدیدترین بنای جهان از قرنطینه و خانهنشینی که از ماه مارس (اسفند ۹۸) آغاز شد، تاکنون ۲۷ میلیون یورو ضرر کرده است.
پاریس نیز از این قاعده مستثنی نیست. کاخ ورسای که از ۶ ژوئن (۱۷ خرداد) به روی بازدیدکنندگان باز شد هنوز تا شرایط عادی فاصله زیادی دارد. این جاذبه گردشگری این روزها برای جلوگیری از شیوع کرونا روزانه حداکثر ۴ هزار و ۵۰۰ بازدیدکننده میپذیرد. آماری که در مقایسه با ۲۰ هزار نفری که تابستان هرسال از این کاخ بازدید میکنند، چندان رضایتبخش نیست.
موزه لوور پاریس که ۶ ژوئیه (۱۶ تیر) بازگشایی میشود نیز خود را برای کاهش قابل توجه تعداد باردیدکنندگان آماده کرده است.
رکود صنعت گردشگری در ایران
ایران نیز از آسیب های کرونا در بخش گردشگری در امان نمانده است. امسال کرونا به عنوان مهمان ناخوانده گردشگری جهان، ایران باعث شده تا از امکانات گردشگری ایران با حداقل ظرفیت استفاده شود و حتی یکی دو ماه استفاده از این امکانات به صفر نزدیک برسد.
«جمشید حمزهزاده» رییس جامعه هتلداران ایران آسیب و زیان صنعت گردشگری کشور با شیوع بیماری کرونا در چهار ماه گذشته را خسارتی ۱۰۰ درصدی اعلام کرد و افزود: هتلداران استانهای مختلف کشور در چهار ماه گذشته و در پی شیوع بیماری کرونا ۶۰ هزار میلیارد ریال خسارت دیدند.
حمزهزاده خسارت کرونا به صنعت گردشگری بویژه هتلداری ایران را عمیق خواند و گفت: هنوز هم با وجود اعلام آغاز فعالیت هتلها و مراکز اقامتی، خسارت کرونا به این بخش از صنعت گردشگری ادامه دارد.
رییس جامعه هتلداران ایران، خواستار همدلی و همراهی دولت با سرمایهگذاران زیاندیده صنعت گردشگری به خصوص جامعه هتلداران شد و اضافه کرد: بخش خصوصی صنعت گردشگری باید بتواند در وضعیت پساکرونا به ارائه خدمات بپردازد.
گردشگران خارجی به ایران بازمیگردند
از سوی دیگر، ایرلاینها یکی دیگر از فعالان اقتصادی بودند که از کرونا آسیب جدی دیدند. پروازهای به مقاصد داخلی و خارجی در اسفند به حداقل رسید و فرودگاه ها به حالت نیمه تعطیل درآمدند.
اگرچه رئیس سازمان هواپیمایی کشور اعلام کرده که محدودیتهای ورود گردشگران خارجی بهتدریج و با توجه به دستورالعملهای بهداشتی در حال کاهش است و بهزودی شاهد بازگشت گردشگران خارجی به کشورمان خواهیم بود.
«علی عابدزاده» از امضای موافقتنامههای بهداشتی بین کشورها در زمینه جلوگیری از شیوع کرونا و رفع محدودیت پروازهای خارجی خبر داده و گفته است محدودیتهای پروازی در حال کاهش هستند.
به گفته او، شرکتهای خارجی اکنون منتظرند تا پروتکلهای بهداشتی میان کشورها امضا و توافقها انجام شود تا بتوانند مسافران را طبق پروتکلهای خاص بهداشتی و پزشکی جابهجا کنند.
رئیسجمهوری نیز اخیرا با یادآوری اهمیت صنعت گردشگری در اقتصاد کشور و سهم قابل توجه آن در چرخه زندگی اقوام و از جمله مناطق روستایی، به وزیر میراث فرهنگی و گردشگری دستور داد با همکاری مسوولان کمیته بهداشتی ستاد ملی مقابله با کرونا، پروتکلهای بهداشتی لازم برای بازگشت فعالان این صنعت به عرصه فعالیت و نقشآفرینی مؤثر آنها در تحقق شعار جهش تولید را تهیه و به شکل دقیق اجرا کنند.