مـدیرنامـه
رسانه اختصاصی مدیران

عواقب خروج از ان.پی.تی برای ایران چه خواهد بود ؟

یک کارشناس سیاست خارجی معتقد است که در شرایط کنونی برای ایران بودن یا نبودن در npt فرق زیادی ندارد چرا که شدیدترین تحریم ها اعلام شده و اگر هم خارج شود، این تحریم ها کماکان پا برجا خواهند بود و از این نظر چیزی برای کشور ما تغییر نخواهد کرد.

روز سه شنبه طرح خروج ایران از پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای، در مجلس شورای اسلامی اعلام وصول شد. موضوع خروج از این رژیم حقوقی بین المللی پس از آن بر سر زبان ها افتاد که کشورهای غربی بدون اینکه به هیچ یک از تعهدات خود در برجام وفادار باشند، بحث فعال شدن مکانیسم ماشه و برگشت تحریم های شورای امنیت برای ایران را پیش کشیدند. 

در ایران دو دیدگاه نسبت به این موضوع وجود دارد. در دیدگاه اول خروج از  npt یک حق برای ایران در نظر گرفته شده که باید از آن استفاده شود تا بر اساس آن فشارها به دیگر کشورها افزایش یابد. دیدگاه بعدی اما معتقد است که از این موضوع می شود به عنوان برگ برنده استفاده کرد اما خروج از یک رژیم حقوقی مانند  npt می تواند عواقب و دردسرهایی هم داشته باشد و در عین حال اعتبار ایران را در مجامع بین المللی از بین ببرد.

نوذر شفیعی

خبرانلاین با نوذر شفیعی، کارشناس مسائل بین الملل در خصوص مزایا و معایب طرح موضوع خروج از  NPT  به گفتگو نشسته است:

به نظر می رسد که یک رویکرد در ایران وجود دارد که مایل است از امکان خروج از npt به عنوان یک کارت تهدید استفاده کند. پیگیری این موضوع از سوی کشورمان در شرایط فعلی چه عواقب یا مزایی برای ما دارد؟

روال معمول این است و در npt  هم آمده که اگر کشوری احساس کند، بودن در npt مصالحش را به خطر می اندازد، بعد از اینکه تصمیم به خروج گرفت باید سه ماه قبل از خروجش آژانس بین المللی انرژی اتمی را در جریان امر قرار دهد . خروج از npt امر پیجیده و سختی نیست و در متن آن این اختیار برای کشورها وجود دارد که اگر مصالح آنها تامین نشد آن را ترک کنند. اگر کشوری مانند ایران یا هرکشور دیگر بخواهد واقعا از npt خارج شود، باید به اعضا و این سازمان ثابت کند که چه نوع از مصالحش با ماندن در آن به خطر افتاده است.

مثلا ایران می تواند اعلام کند که آزادی استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای از کشور ما گرفته شده و بدون استناد به مفادnpt  و جنبه های حقوقی آن npt ایران را متهم به انحراف از فعالیت های هسته ای کرده و اینکه ایران با وجود حضور در npt و قبول ممنوعیت ها دچار تحریم های شدید شده است.

واقعیت این است که در شرایط کنونی برای ایران بودن یا نبودن در npt فرق زیادی ندارد چرا که شدیدترین تحریم ها اعلام شده و اگر هم خارج شود، این تحریم ها کماکان پا برجا خواهند بود و از این نظر چیزی برای کشور ما تغییر نخواهد کرد.

ایران چطور می تواند ثابت کند که از حضور در npt بهره ای نبرده است؟ واکنش دیگر اعضا و کشورهای غربی چه خواهد بود؟

ایران می تواند برای سازمان انرژی اتمی دو دلیل بیاورد. دلیل اول این است که ایران مشغول اجرای تعهداتش است اما حقوقی که باید به خاطر اجرای تعهدات به کشور ما تعلق بگیرد، به ما داده نشده است. در وهله دوم می تواند به فشار سنگینی که به ایران از نظر سیاسی و اقتصادی وارد شده اشاره کند.

منبع : خبرآنلاین

الکامپ 1403
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.




Enter Captcha Here :