ایران از حدود ۳۰ سال گذشته وارد برنامه جهانی شهرهای سالم شده و اکنون یکی از کشورهای پیشرو در استقرار این برنامه محسوب میشود.
رئیس مرکز مدیریت شبکه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی روز پنجشنبه در گفت وگو با خبرنگار سلامت ایرنا با بیان این مطلب بر لزوم انجام همکاری بین بخشی برای دستیابی به این هدف جهانی تاکید کرد و گفت: بر این اساس فعالیتهای بسیار مهمی برای این هدف در منطقه مدیترانه شرقی انجام شده است.
جعفر صادق تبریزی درباره برنامه استقرار شبکه شهرهای سالم افزود: برنامه جهانی شهرهای سالم به دنبال این است که جامعه و محیط شهری، با مشارکت خود مردم تبدیل به جامعهای ایمن و سالم شود. این اقدام میتواند با همدلی و همکاری مردم و انجام اولویت بندیها و برطرف کردن مشکلات شهری اتفاق بیفتد. از طرفی همه سازمانهایی که در سلامت مردم و جامعه نقش دارند نیز باید در این مسیر کمک کنند.
تبریزی گفت: برنامه جهانی شهرهای سالم در حوزه سلامت عمومی است که مبارزه با بیماریهای واگیردار و بیماریهای غیرواگیر، سلامت روان، بهداشت محیط، ایمنی محیط کار و موارد دیگر را شامل میشود. وزیر بهداشت نیز به دنبال توسعه این برنامه است تا این برنامه در نظام مراقبتهای بهداشتی اولیه کشور نیز ادغام شود.
همکاری ایران و یونان برای استقرار شبکه شهر سالم
رئیس مرکز مدیریت شبکه وزارت بهداشت درباره سفر اخیر خود به یونان جهت بررسی اجرای برنامه شهرهای سالم در این کشور اظهار کرد: اروپا تجربه بسیار خوبی در زمینه ایجاد شبکههای شهرهای سالم دارد که یکی از کشورهای موفق در این زمینه، یونان است. این اقدام در یونان با محوریت شهرداریها انجام شده است و به همین واسطه، در چند روز گذشته بازدیدی از شهر آتن و بحث و بررسی در زمینه اجرای این برنامه در کشور خودمان و انجام همکاریهای دو جانبه و استفاده از تجربه یونان داشتیم.
تبریزی ادامه داد: یونان توانسته در جلب مشارکتهای مردمی و همکاری شهرداریها با سایر سازمانها برای اجرای برنامه شهر سالم موفق باشد و از طرفی ایران نیز در اجرای مراقبتهای بهداشتی اولیه صاحب تجربههای خوبی است. قرار است یونانیها نیز بازدیدی از اجرای برنامه شهر سالم در ایران داشته باشند تا در نهایت منجر به امضای تفاهم نامه همکاری دو جانبه شود.
تفاوت شبکه بهداشت ایران با برنامه شهر سالم
وی درباره تفاوت اقدامات شبکه بهداشت ایران با برنامه شهر سالم گفت: شبکه بهداشت ایران در حوزه وزارت بهداشت قرار دارد و خدمات مختلفی مانند پیشگیری و ارتقای سلامت و درمان سرپایی در قالب بستههای گوناگون به مردم ارائه میشود. ارائه این خدمات محدود به وزارت بهداشت است و سایر عوامل اجتماعی موثر بر سلامت را در بر نمیگیرد. هرچند وزارت بهداشت تلاش میکند بر سایر عوامل اجتماعی موثر بر سلامت هم تاثیر بگذارد، اما بسیاری از عوامل اجتماعی موثر بر سلامت توسط ۲۵ سازمان و ارگان و وزارتخانه دیگر اجرایی میشود و به همین دلیل به همکاری بین بخشی در این زمینه نیاز داریم.
شبکه شهر سالم به دنبال گسترش همکاری بین بخشی
تبریزی گفت: شبکه شهر سالم به دنبال گسترش همکاریهای بین بخشی و تمرکز این همکاریها بر سلامت شهری و مشارکت مردم قرار دارد. این برنامه با تمرکز وزارت بهداشت و با مشارکت فرمانداریها، استانداریها و شهرداریها انجام میشود. ساختار ایران با کشورهای غربی متفاوت است و به طور مثال در کشورهای غربی، شهرداریها قدرت بیشتری دارند. در نتیجه در ایران به این سمت حرکت میکنیم که برنامه شهر سالم با مشارکت دانشگاههای علوم پزشکی، فرمانداریها، استانداریها، شهرداریها و سایر سازمانهای ذینفع اجرایی شود.
وی ادامه داد: برنامه روستای سالم و شهر سالم حدود ۳۰ سال است که در ایران آغاز شده و موفقیتهایی نیز در این زمینه کسب شده است. در حال حاضر میتوانیم ایران را یکی از کشورهای موفق در اجرای این برنامه در منطقه مدیترانه شرقی (امرو) بدانیم.
منبع : ایرنا